Volcans, cingles i fonts

Volcans ,cingles i fonts

La morfologia del paisatge de la Vall de Llémena és ben particular. En un mateix territori conflueixen tres elements que se’ns dubte són l’essència paisatgística de la vall: els volcans mil•lenaris, les imponents cingleres i les fonts d’abundant aigua són distintius únics i ben preservats. Aquesta mena d’arquitectura natural tan diversa s’estén des dels plans de Sant Gregori i Canet fins als contraforts de la serra de Finestres.
La descoberta de la Vall de Llémena permet copsar de ben a prop una gran presència de boscos mediterranis drenats per les aigües torrencials, nombroses masies i ermites vorejades per enormes cingleres de calcària nummulítica, sense oblidar el suau relleu dels turons volcànics acompanyats de retalls agrícoles.

Volcans

Distribuïts al llarg de la Vall de Llémena, des de ponent fins a llevant, es troben fins a sis volcans: Puig de les Medes, Puig Moner, Granollers de Rocacorba, Puig de la Banya de Boc, Clot de l’Omera i Puig d’Adri.
Aquestes manifestacions volcàniques s’emmarquen dins el Camp Volcànic Català que va presentar activitat des de fa uns 14 milions d’anys fins gairebé només 10.000 anys.
Els volcancs més populars i accessibles són el Puig d’Adri a Canet d’Adri, la Banya del Boc i el Clot de l’Omera a Sant Martí de Llémena.

 Cingles

Els impressionants cingles que gairebé envolten el poble de Sant Martí de Llémena alberguen hàbitats prehistòrics en coves durant el neolític, el calcolític i l’edat de bronze (3500 ac-700 ac). Als cingles de Rocafesa hi trobem diverses coves: la cova de Boratuna, on s’hi va localitzar ceràmica neolítica; el Roc del Mirador, d’una única sala, i que va ser una cova sepulcral durant el bronze final (1200-700ac); la cova del pla d’en Tallada, una cova sepulcral del calcolític o de l’edat de bronze; i la cova de la Fontsaveu, que és la més accessible, i que se situa, també, en el període calcolític vers l’any 2000ac.

Al cingle de Sant Roc, de millor accés des de Sant Esteve de Llémena, s’hi pot admirar en època de pluges i des de la carretera principal (Gi-531) el salt de la gorga de les bruixes, punt quilomètric 20,5 i el raig d’en Buch al quilòmetre 19.

 

Fonts

A Canet d’Adri podeu apropar-vos a la Font de la Torre, vinculada a l’activitat volcànica del Puig d’Adri. En aquest indret el substrat volcànic ha estat excavat al llarg del temps per l’aigua formant unes gorges estretes i profundes que presenten unes curioses morfologies alveolars excepcionals en la geografia catalana.

A Sant Gregori podeu realitzar una de les seves rutes més populars, la ruta de les fonts, que transcorre per fonts d’aigua ferruginosa com la de Can Verdaguer, la font picant de Can Corominas i la font del Raig.

Font: valldellemena.cat

Fotografia: © viurebe.cat